Han gjorde sin debutsäsong i Ettan Norra i fjol med Hudiksvalls FF. Nu är Araya Zerai klar för Team TG FF.
– Jag har fått en bra bild av laget, både på och utanför planen och jag tror vi kan nå bra framgångar i Ettan, säger Araya.

Araya Zerai kom till Sverige och Härnösand från Eritrea som 10-åring. Han började spela med IF Älgarna innan han gick över till Härnösands FF där han division II-debuterade 2017. Efter en säsong i Friska Viljor 2019 värvades Araya till Hudiksvall 2020 där det i fjol handlade om spel i Ettan Norra.
– Det var en lärorik säsong i fjol. För mig var det inte bäst och inte dåligt utan mittemellan, jag vet att jag kan få ut mer. Jag fick spela på en ny position som wing back så jag fick lite mer defensivt ansvar och fick inte visa mina offensiva kvaliteter så mycket, men jag lärde mig som sagt mycket, säger Araya som helst opererar på högerkanten och som gärna bjuder på det lilla extra på planen.
– Jag har många offensiva kvaliteter. Jag har teknisk, snabb, har bra kondition och spelförståelse. Jag blir mer glad av att assistera än att göra mål och jag är en lagspelare som brinner för att att vinna matcher, säger han.
Efter två år i Hudiksvall går nu flyttlasset till Umeå. För en Härnösandsbo som Araya är det ingen okänd mark.
– Jag har många kompisar från Härnösand som bor i Umeå, jag några släktingar som bor där och sedan har ju Lukas Bergqvist och Amaro Bahtijar som jag spelade med i Hudiksvall i fjol gått till Umeå FC. Så jag känner en del folk i Umeå och jag spelade faktiskt med Niklas Haglund (annat nyförvärv för Team TG) i Härnösand. Då var jag ny inom seniorfotbollen och Niklas var en av dem som stack ut.
Varför valde du spel i Team TG?
– Det känns som att det är rätt val. Det är en bra grupp och bra spelare som är sköna både på och utanför plan. Sedan känns det som att det är något på gång här och jag vill göra ett bra år både för mig och för klubben.
Du spelade i Ettan i fjol – vad är det som krävs i den serien för en nykomling?
– Det är ett maraton den serien och det gäller att ta det match för match. Man får inget gratis i ettan, alla spelare har kvaliteter så det gäller att ge 110 procent varje match och våga tro på oss själva, säger Araya.
Sportchefen Niklas Granberg är nöjd över värvningen och kommenterar Araya Zerai så här som fotbollsspelare:
– Han är en multifunktionell fotbollsspelare som kan spela på flera positioner, vi ser honom främst som wingback. Fotboll handlar mycket om att vinna men även att underhålla, Zerai passar in på båda kategorierna. Han är väldigt snabb, avig och gillar att utmana sina motståndare. Jag tror att han blir en attraktion i Umeåfotbollen, säger Granberg.