Carlstad United reser upp till Umeå med ett gott självförtroende. Det är inte så konstigt, man har övertygat inledningsvis och på bortaplan är man hittills obesegrade och har på sju matcher sex vinster och en oavgjord.

Målkvoten är strålande 21-6. Vi har tagit ett snack med mittfälts-generalen Eric Jernberg som återigen är tillbaka i spel den här säsongen, efter många jobbiga år med skador. Han bidrar med ett lugn och säkert spel. Något som han håller med om när vi pratar om vad han tillför laget. – På det sättet är jag nog bra att spela med, då jag är lugn och trygg, säger Eric och fortsätter: – Vi är ett sammansvetsat lag som kämpar hårt tillsammans. Vi har fått igång en fungerande grupp och det är högt i tak. Vi vill hela tiden göra saker bättre och det är en viktig process i allt. – Fotbollsmässigt har vi ett bra lag och det hade vi innan säsongen, men folk hade väl inte så bra koll på det. Vi spelar en rolig fotboll och jag tror att man utvecklas bra om man försöker spela positiv fotboll, det har vi gjort från dag ett i år. I de två senaste matcherna på hemmaplan har man hämtat in underläge. Mot Skellefteå låg man under med 0–3 och ordnade 3–3 med matchens sista spark.

Mot Nyköping senast så ledde man två gånger, 1–0 och 2–1, men lyckades kvittera till 3–3 på slutet efter att Nyköping hade gjort 2–2 och 2–3. Det tyder på en styrka i gruppen. – Jag har varit i lag förr där man inte har kunnat hanterat sådana situationer. Vi går för vinst varje match och är inte nöjda med kryss, det känns som alla gör det. Det är lite på gott och ont, ibland kan det bli lite väl offensivt. Men det är en skön känsla att ha med sig att man vill vinna till varje pris. Nu ska det bli intressant att se om vi orkar tackla de fyra matcherna som återstår innan uppehållet. Ett av nyförvärven som har imponerat är mittfältaren/anfallaren John Junior. På de inledande 13 matcherna har han stått för tio mål, fyra framspelningar och fixat tre straffar. Bra statistik. – Han har alltid varit en bra fotbollsspelare, jag träffade på honom första gången 2010 i Sirius.

Det syntes redan då att han hade något extra. Sen har han kanske inte hamnat i rätt miljö, förrän nu. Han kan bli ännu bättre och mer aktiv under 90 minuter. Positionsspelet i defensiven kan han bli bättre på. Men rent individuellt finns det inget stopp på hur långt han kan gå. Han är bra på mycket. Vi snackar där om alla nyförvärven verkligen har gjort starkt intryck och levererat från dag ett. – Det är bra personer framförallt som har kommit till Carlstad United och har haft med sig ett driv. Dem är inte nöjda med att bara vara här, de vill driva på träningarna och matcherna. Sånt är viktigt. Det går givetvis upp och ner, men det gäller att hitta motivationen som gör att man kan driva på träningarna och matcherna. Det är då man får utveckling. – De nya spelarna har verkligen gjort, plus att vi som var kvar har steppat upp ytterligare. Vad tror då Eric om matchen mot Team Thorengruppen? – Thorengruppen kommer att ha mycket boll och vi kommer att försvara oss. Jag tror att vi kommer att ta till vara på de bollinnehavstillfällen som vi kommer att få. – Det kommer nog att pendla en del som det gör i alla matcher i ettan. Eric tror också att det blir en tuff bortamatch och han tycker att Thorengruppen är passningsskickliga. – Enda gången som jag har spelat i Umeå tidigare så blev det förlust med Degerfors mot Umeå FC, 3–0, 2012. Men gör vi bara vårt så ska vi ha goda chanser att vinna. Om vi avslutningsvis blickar mot hösten. Så är spelare som Simon Molander och Jesper Karlsson på väg tillbaka i spel. – Jag sa till ”Molle” (Molander) att han såg pigg ut. Det är kul. Han har haft det struligt i några år och det tar ett tag att komma tillbaka, det vet jag själv. – Får han bara upp fysiken så vet de flesta att han är en riktigt bra fotbollsspelare. Du har också Jesper Karlsson, det är spelare som vi har sparkapital i.

Anders Andersson

Fotnot: Carlstad Uniteds matcher på bortaplan. Syrianska 4–3 Karlslund 1–0 Sollentuna 2–0 Rynninge 2–1 Arameisk Syrianska 8–1 Västerås 1–1 Sandviken 3–0