Två framgångsrika lag. Byggda på samma sätt. Team TG:s damer och herrar visar att det går att lyckas i Norrlandskonkurrensen med lokalproducerade trupper. 

Det har varit en framgångsrik säsong hittills för Team TG:s fotbollslag. Damerna vann division I Norrland i stor stil efter 19 segrar på 20 matcher och inleder kvalet till Elitettan i helgen. Herrarna toppar samtidigt norrtvåan med sex poäng (och en match mindre spelad än tvåan Friska Viljor) med tre omgångar kvar av serien.

Huvudtränarna Jonas Wikström och Benjamin Kinnnunen Nassiri har fått jobba med en stor del lokalt material i de trupper som tidigare sportchefen Patrik Sandström jobbade fram inför säsongen. Knappt 60 procent av spelarna i de båda lagen är bördiga från Umeåtrakten och 75 procent av spelarna är västerbottningar.

I damlaget är 13 av 22 spelare är fostrade i Umeåklubbar, ytterligare fyra kommer från Västerbotten och därtill är två spelare från Västernorrland och en från Norrbotten.

– Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, konstaterar Jonas Wikström och fortsätter:
– Man brukar prata om ett lags DNA och pratar vi om Team TG damers DNA så har det varit just att bygga lokalt men en viktig byggsten är också att vi har en spridning åldersmässigt. Vi har spelare som är födda från 18 till nästan 30 år i truppen och det är en viktig aspekt.

Herrtränaren Benjamin Kinnunen Nassiri erkänner att han är lite förvånad över framgångarna den här säsongen, i alla fall när han jämför sig med vissa av konkurrenterna.

– Det finns många andra lag i vår serie som har starkare ekonomi i sina truppbyggen. Vi har inte flashat med några spanjorer, italienare eller engelsmän. Vi har kört på killar från Sandvik, Täfteå, IFK Umeå och UFC Akademi. Det är ett bevis på att det finns kvalitet i Umeå och vilken kraft det finns om man får ihop en grupp där alla spelare lägger sina individuella intressen åt sidan.

12 av 21 spelare i herrtruppen kommer från Umeå, ytterligare tre kommer från Västerbotten och en från Ångermanland. Men Benjamin lyfter också fram att övriga spelare i truppen i princip är naturaliserade umebor.

– Alla spelare i vår trupp har sökt sig till Umeå av någon annan anledning än fotbollen. Per Boltegård och Hampus Bergdahl flyttade till exempel först hit och sökte sen upp oss för att de ville fortsätta att spela fotboll. Jag tror det gör mycket när spelarna har en naturlig anledning att vara i stan, så de inte bara är här på grund av fotbollen. Jag tror det underlättar att prestera när jobbet eller studierna är den naturliga sysselsättningen, säger han.

Nästa år kan både damerna och herrarna spela i högre serier, frågan är om man kan fortsätta bygga på samma sätt då?
– Jag tror absolut vi kommer att bygga på samma sätt, sedan ska man aldrig exkludera någon grupp eller spelare som kommer utifrån. De spelare som är utifrån idag har bott länge i Umeå och känner sig halvt som umebor. Det spelar ingen roll om en spelare kommer från Skåne, Norrbotten eller Ångermanland, passar man in i gruppen och bidrar så är man välkommen, säger Jonas Wikström.

Herrlaget har spelat flera säsonger i den hägrande norrettan och Benjamin Kinnunen Nassiri vet att steget mellan serierna är stort.

– Ettan är stentuff. För att hålla dig kvar måste du ta dig förbi fyra lag och det är inte jättelätt. Man kanske måste spetsa till med ett par spelare för att ha en chans att hålla sig kvar men jag tycker grundstrategin att ge så många lokala spelare som möjligt chansen är rätt, säger han.

Vilka serier våra representationslag spelar i nästa säsong återstår att se men både damerna och herrarna har spelat fin och framgångsrik fotboll den här säsongen – och bevisat att det går att kriga i toppen med hemvävt material.