Försäsongen är avklarad. På lördag 16.00 väntar seriepremiär för Team TG FF i Ettan Norra hemma mot Täby.
– Vi är förberedda och vi har en trupp som är förväntansfull och hungrig på det här, säger tränaren Niklas Wenderyd.

Det har hänt en hel del i Team TG-truppen sedan laget vann division II Norrland i höstas. Tio nya spelare har kommit in, laget har en ny tränare i Niklas Wenderyd och en ny sportchef i Niklas Granberg. Försäsongen drog i gång på riktigt i Thoren Arena i januari och trots att det är en rätt ny grupp är känslan en annan.

– Den feedback jag fått från spelarna är att alla trivs väldigt bra. Känslan är att många varit här väldigt länge, vilket är någon typ av beröm för de spelare och de personligheter vi värvat in, säger Niklas Wenderyd.

Han har implementerat ett nytt spelsystem och sett utveckling från vecka till vecka.
– Jämför du första träningsmatchen vi spelade mot Skellefteå med den sista vi spelade mot Boden så är det väldigt stor skillnad. Vi hittar mer rätt i positionering och det börjar också byggas relationer ute på plan. Det har varit stigande prestationer från match till match och som lag har vi tagit stora steg, säger Niklas.

Den nye tränaren vill spela en teknisk fotboll med mycket bollinnehav men är medveten om att det kommer att krävas stenhårt jobb och hundraprocentig koncentration på varje träning och varje match för att häva sig i den nya serien.
– Det är en tuffare division där tempot och det fysiska spelet är en stor skillnad. Det kommer att krävas att vi blir ännu mer rejäla i vårt spel med och utan boll, säger Niklas.

Två av träningsmatcherna har varit mot division I-motstånd och matcherna mot UFC (2–2) och Piteå (0–5) var båda viktiga värdemätare.
– Mot Umeå FC fick vi se vilken intensitet det krävs i försvarsspelet mot ett bra lag som rullar boll. Då visade avi att vi kan flytta oss rätt och stänga ytor om vi gör rätt saker konstant. Mot Piteå fick vi ett bevis på att man blir brutalt straffad på den här nivån om man inte är 100 procent. Det var inte en 5-0-match spelmässigt men det blev en 5-0-match eftersom att de var kliniska och straffade oss hårt när de fick lägen.

På lördag spelas premiären hemma mot Täby, ett lag som Niklas Wenderyd kommenterar så här.
– Det är ett hårt arbetande lag som är duktiga i sitt presspel och som har ett bra kontringsspel, säger han.

Hur som helst är det ett taggat hemmalag som kommer att kliva ut på Umeå Energi Arena på lördagen.

– Vi är bra förberedda och det är många killar som väntat längre än sedan januari på det här. Många spelare i vår trupp har varit och nosat på den här nivån tidigare, men nu får de en chans att spela på den här nivån och visa att de håller. Jag är övertygad om att vi kommer att växa från match till match hela den här säsongen.