Nyköpings BIS hemma på söndag – äntligen är det premiär i Ettan Norra! Och det blir en rena rama hockeytempot i inledningen – Team TG FF inleder med nio matcher på en dryg månad.
– Det känns kul att det äntligen drar i gång, men det kommer bli en väldigt krävande start ur ett fysiologiskt perspektiv, säger tränaren André Ghanbari.

SportExpressen Play sänder – Här kan ni se premiärmatchen. 

Ettan Norra skulle egentligen ha inletts i april. Men covid-19 sköt upp seriepremiären först till den 21 maj och därefter till den 14 juni.

Helt plötsligt är vi nu där. Efter sex månaders försäsong kliver Team TG FF in till en seriepremiär – utan att ha spelat en enda träningsmatch på de senaste tre månaderna.

– Det är ju speciellt. En sån här försäsong har vi aldrig haft tidigare, ur flera perspektiv. Vi har ju fått tältet i år så vi har från dag ett kunnat träna på saker i vårt spel på helplan, så ur det perspektivet har vi aldrig varit så förberedda inför en seriepremiär som den här, säger André Ghanbari.

Team TG har ju gjort sig kända som lite av ett höstlag. Kommer ni ha kortare startsträcka nu när ni fått träna så länge inför en premiär?
– Vi har ju saknat träningsmatcher den här våren, det är där man får in arbetssättet som allra mest. Men ändå, om vi tidigare känt att vi behövt lite av våren för att jobba in vårt spelsätt och vara bra på hösten så har vi ju fått in lite av det på försäsongen nu.

Ni inleder med nio matcher på 36 dagar mellan den 14 juni och 19 juli. Hur ser du på den utmaningen?

– Ur det fysiologiska perspektivet är det absurt att kräva det av en trupp om du inte är extremt många. Det finns alltid de som har sjukdomar, skador och så. Vi kommer knappt att hinna träna mellan matcherna här i början, vi inleder med match, söndag, onsdag, söndag. Så det kommer nog mycket bli den fysiologiska biten som avgör vilka som spelar, och kanske inte träningarna.

Man får nu göra fem byten i en match mot tidigare tre, hur ser du på den förändringen?

– Positivt. Det ger möjlighet att kunna avlasta varandra på ett bättre sätt då fler spelare kan få speltid och få känna på matchpuls. När det är så tätt matchande så kan också färre spelare behöva spela 90 minuter. I ett längre perspektiv känns det också positivt då fler spelare får matchtid och kanske också yngre spelare får chansen mer.

Det är Nyköpings BIS som står för premiärmotståndet för Team TG FF. Ett lag man mött många gånger tidigare i ettan och som André Ghanbari har bra koll på.

– Vi har video på dem och har en bild av hur de spelar. De är väl scoutade. Det finns också ett antal gamla ”bissare” i stan så det går nog båda vägar, vi har koll på dem och de på oss.

Team TG har slutat tolva i serien två säsonger i rad. Även om André Ghanbari ogärna vill prata tabellmål så är givetvis målsättningen att kunna undvika den omedelbara bottenstriden i år.

– Vi har både en vilja och tro att vi faktiskt har potential att undvika det. Det vore skönt att få med sig lite resultat i början och få lite stolpe in och lite poäng.

Har ni ändrat er tränings- och spelfilosofi något inför den här säsongen?

– Faktiskt. Både sett till pedagogiken hur vi tränar och taktiken. Vi är mer noga att alla greppar hur vi ska spela och har en bättre dialog med alla lagdelar och spelare. Sedan uppträder vi lite annorlunda på planen också. Tidigare har vi varit lite fast i hur vi bygger vårt spel och att få kontroll över motståndarna, nu tittar vi lite mer på hur vi ska avsluta våra anfall och kunna såra motståndarna.

Lite rakare spel och mer cynism?

– Vi är kanske lite mindre influerade av den nutida fotbollen. Det finns en kombination som vi tycker är hälsosam. Vi vill ha boll men ska inte ta det till överdrift.

Vilka ser du som seriefavoriter i år?
– Det är Brommapojkarna som sticker ut. De har ett väldigt starkt material och även en ekonomi som sticker ut. De bär nog favoritskapet hos alla lag, bakom BP är det mer öppet.

Truppmässigt ser det bra ut för Team TG FF inför söndagens premiär. Nyförvärvet Rasmus Engström och Elias Björklund saknas. Det är ett frågetecken för Mattias Lidberg men i övrigt är alla tillgängliga.

Här är Team TG:s trupp 2020

Adel Ziarat (Ny från Umeå FC)
Elias Björklund
Emil Johansson (Ny från Umeå FC – lån)
Fredrik Wennebro
Fredrik Winnered (Ny från IFK Umeå)
Hampus Bergdahl (Ny från college, USA)
Gino Berg (Ny från Skellefteå FF)
Gustaf Halvardsson (Ny från Nyköping)
Gustav Nordh (Ny från Piteå IF)
John-Henrik Eriksson
Jonathan Käller (Ny från Skellefteå FF)
Kenneth Mukisa (Ny från Skellefteå FF)
Linus Marklund
Mattias Lidberg
Måns Sundström
Per Boltegård Blom (Ny från Lidingö)
Philip Näslund
Rasmus Engström (Ny från Forward)
Sebastian Shafei Åhman (ny från Bodens BK)
Victor Kamf (Ny från Umeå FC – lån)
Ville Norrman (Ny från IFK Umeå)
Vladimir Sudar