Patrik ”Putte” Sandström blir ny sportchef i Team ThorenGruppens fotbollsdamer. Uppdraget är tydligt. Att etablera laget i Elitettan på sikt. – Det är en drömrekrytering för oss. Det är inte många som besitter den breda erfarenhet och kompetens som han besitter, säger klubbchefen Tomas Hugosson-Wallgren.

49-årige huvudpersonen själv figurerade senast i Umeå IK FF som sportsligt ansvarig och axlar nu samma roll i division I-klubben som omorganiserar sin verksamhet. Tidigare blev det klart att Therese Kapstad lämnar föreningen och går vidare mot nya utmaningar.

Nu kliver Sandström in som efterträdare och målet är initialt att skapa en sportsligt fungerande verksamhet,  rekrytera en nu huvudtränare på sikt ska satsningen rendera i ett avancemang till Elitettan.

– Det finns goda möjligheter TTG att klättra uppåt och det finns ett utrymme och en plats i stan för att skapa detta, men det är ett tufft arbete vi har framför oss, men med en tydlig och klar målsättning är det fullt möjligt, säger han.

Han har en gedigen fotbollsbakgrund, dels från en långvarig spelarkarriär med bland annat spel i anrika allsvenska klubbar som IFK Norrköping och Örgryte, och dels som tränare i bland annat Umeå FC och Umedalens IF bakom sig.

Senaste uppdraget och enda åtagandet inom damfotbollen var i Umeå IK FF, en sejour som formade och skapade en tydlig bild vad som krävs och för den delen vad som fattas för att skapa ett elitklimat.

– Jag bär självklart med mig erfarenheter därifrån, det var en tid som gav stor lärdom och jag har en klar bild av vad jag vill åstadkomma, säger Patrik Sandström

Mycket talat för att Umeå IK avancerar till damallsvenskan efter degraderingen 2016 och Sandström kan känna en stolthet och en stor del i avancemanget bland annat genom att han rekryterade nuvarande tränaren Robert Bergström.

– Jag tror att vi kommer att bli ett extremt bra komplement och samarbetspartner till UIK framöver. Vi ska ha våra målsättningar, men vi ska också vara öppna för samarbeten med breddföreningar, säger Sandström.

Klubbchefen Tomas Hugosson-Wallgren har under ett par år haft sin nyanställde sportchef på radarn och är tillfreds över att han ”slog” till och attraherade Sandström att ta jobbet.

– Det känns otroligt roligt för vår del. Samma sekund som han slutade i UIK har jag varit sugen på att få hit honom så han har varit huvudspåret hela tiden. Vi kommer ge damfotbollen stort utrymme i vår verksamhet och vi ska skapa förutsättningar för att ge fler unga fotbollstjejer chansen att uppnå sina drömmar, säger han.