Jonatan Lundbäck har skrivit på ett tvårskontrakt med superettanklubben IK Brage. För första gången i historien har därmed Team TG FF-herrarna levererat en spelare till elitnivå. – Det har verkligen varit tre sjukt roliga och utvecklande år. Jag har André att tacka för mycket och det känns väldigt jobbigt att lämna Umeå, säger Lundbäck.

Jonatan Lundbäck är jämten som hämtades till Team TG från Sirius 2016. Det har blivit 21 mål på 76 matcher i Team TG-tröjan sedan dess där Lundbäck varit bofast i startelvan under de tre division I-säsongerna. När han nu får chansen i IK Brage i superettan så är tränaren och sportchefen André Ghanbari glad och stolt över att en av TTG-spelarna får ta klivet upp.

– Det är jätteroligt för honom att han får den här möjligheten. Han har ju varit på nivån tidigare men tog steget ner till oss och har nu byggt upp sig själv, vilket var hans målsättning. Vi har inte en jättelång historia som förening men att få första spelaren till elitnivå är något man måste vara stolt över, säger André Ghanbari.

– Vi lägger mycket resurser på ledarstaben för att vara breda och utvecklande. Första målet är givetvis ta sig upp med laget men vi vill absolut vara ett lag som attraherar spelare som vill uppåt och vidare i sin karriär, säger Ghanbari.

24-årige Jonatan Lundbäck slog igenom i IFK Östersund 2013 och -14 innan han via Sirius och en låneperiod i Sandviken hamnade i Team TG FF 2016. Nu väntar nya äventyr för den spelintelligente anfallaren som skrivit på ett tvåårskontrakt med grönvita Brage och alltså får anrika Domnarvsvallen (bland annat skådeplats för ett klassiskt möte i Uefacupen 1988 då Brage föll knappt mot italienska Inter) som hemmaplan de kommande två åren.

– Det kom lite oväntat ändå och har gått fort. De hörde av sig för två veckor sedan och nu är det klart, säger Jonatan Lundbäck.

– Jag känner att jag förtjänar chansen men jag trodde inte att den skulle komma efter den här säsongen. Den här säsongen var ju ganska turbulent och jag hade heller inte personligen någon supersäsong, även om det blev 15 poäng och jag spelade de flesta matcherna. Men jag har väl ändå gjort det bra under de här tre åren och samlat på mig erfarenhet, säger Jonatan som skrivit på ett tvåårskontrakt och som inte behövde åka ner på något provspel i Borlänge.

– Nej, de sa att jag var helt färdigscoutad vilket känns skönt, sportchefen sa att han vet vad jag har för kvaliteter och att de tycker att jag har egenskaper för att ta nästa steg. De ser mig som en nia, en central forward, och jag ser fram emot att få vara en boxforward igen.

Beskriv din egen resa under de tre säsongerna i TG?

– Det har ju varit sjukt utvecklande. Dels har jag varit viktig alla tre år och dels får man med André som tränare utveckla sitt taktiska kunnande på planen mycket. Om jag jämför när jag flyttade till Uppsala 2015 för att spela med Sirius så har jag samlat på mig mycket mer som spelare och människa. Alla bitar är på plats nu och nu handlar det om att fortsätta utvecklas. Det är ett tufft jobb som väntar men jag är stolt över att få chansen, jag vill ju se hur långt jag kan nå.

Hur känns det att lämna Team TG FF?

– Det känns väldigt jobbigt. Jag har haft mina tre bästa år i mitt liv i Umeå och har trivts i laget från första dagen. Jag vill tacka för förtroendet jag fått här, jag har verkligen haft tre sjukt roliga år, säger ”Team TG-pionjären”Jonatan Lundbäck som inleder äventyret i IK Brage den 6 januari.

Vad säger då André Ghanbari om den sportsliga förlusten av offensivkreatören Lundbäck?

– Det är naturligt. Vi förlorar spelare varje år och man är ju gladare att spelaren går till ett elitlag än att de slutar och flyttar till Spanien. Men vi har gällande nyförvärv kontakt med många spelare både i stan och runtomkring i regionen, avslutar Ghanbari.