Bild: Henrik Karmehag

I Frankrike kallar man det Le Classique, på de skotska öarna Old Firm och i Spanien spelas – kanske det mest omtalade – El Clásico. De djupt prestigefyllda tungviktsmötena handlar uppenbarligen inte bara om att vinna, utan om så mycket mer. Lite klyschigt skulle man kunna säga att blod, svett och tårar speglar en sådan match där verkligen allt står på spel. 

Kvällens stormöte kallar vi El Norrlandico, det stora slaget om Norrlands huvudstad. Striden om Umeå.

Det går inte riktigt att sätta fingret på känslan som upplevs i samband med, ni vet, de där extra speciella fotbollsmatcherna. Hamburgaroset från grillarna som blandas med (coronasäkert) folkvimmel i arenakatakomberna och läktarsektioner som långsamt fylls på bidrar till en inre värme hos vilken fotbollsfantast som helst.

På förhand var bortalaget och Elitettanklubben Umeå IK FF favorittippade. Som serieledare och med en 2–7-vinst i ryggen från senaste matchen kan man säga att oddsen var på de vitkläddas sida.

Det var dags. Med Swedish House Mafias Greyhound i högtalarna vandrade spelarna ut på planen och när klockan slog halv åtta satte Anja Collén pipan i munnen.

Inledningsvis såg de grönklädda bekväma ut. Från backlinjen lyckades man hitta in till Parva Zarassi som sjunkit ner på mitten och behärskat kunde lägga fram bollarna framför anfallskollegorna. Det var bara avsluten som behövde slipas för att UIK-nollan skulle spräckas. Någon derbynervositet syntes inte till, det verkade snarare som att coach Wikströms löfte om nya tag efter förra matchen hade slagit rot i hela laget.

I minut 23 slog dock UIK:s nummer 13, Patrycia Weonika Jerzak, till och nickade in bollen bakom Jasmin Mannelqvist. Målet betydde inte bara 0–1 utan också att bortalaget succesivt vaknade till liv och började bjuda på vassare anfall.

Andra halvlek rullade på utan några riktiga chanser från något av lagen. Men kamp var det. Fighten om Umeå syntes hos båda lagen, i duell efter duell. Det rådda inga tvivel om att fystränare Stefan Öhmans försäsongsträning gett resultat.

Under den senare delen av matchen tog UIK stegvis över. Farligheterna blev fler och ett till mål var att vänta. TG-tjejerna lyckades hålla emot länge, men i den 82 minuten gick det inte längre. Den inbytte Monica Jusu Bah visade varför hon tagits ut till landslagets U18-trupp för EM-kval och spräckte i den 83 matchminuten in 0–2 till gästerna.

Mycket mer än sådär blev det inte och El Norrlandico slutade med vinst för gästande Umeå IK FF. som Hemmaspelarna bör dock inte hänga med huvudena för mycket, för vilken kämpainsats Umeå Energi Arena bjöds på ikväll. Återigen höll Wikström sitt ord, de grönklädda gjorde sitt allra yttersta och bör därmed gå rakryggade efter insatsen.

 

Text: Ludvig Wiberg
Bild: Henrik Karmehag