Hon slet av korsbandet sommaren 2020. Nu är Zabibu Nduwimana redo för spel igen – och klar för Team TG FF.
– Som fotbollsspelare är du alltid spelsugen men jag är extra spelsugen nu när jag varit borta så länge, säger Zabibu som debuterade mot Bromölla den gångna helgen.

Zabibu Nduwimana kom till Umeå IK från Härnösandsklubben BIK SK (Bondsjöhöjden) när hon skulle börja fotbollsgymnasiet 2016. Hon fick debutera i damallsvenskan samma år och spelade sedan regelbundet i Elitettan med Umeå IK 2017–19. Men sommaren 2020 slet Zabibu av korsbandet och därefter har hon haft en lång rehabperiod för att komma tillbaka till fotbollsplanen.

– Mitt mål har hela tiden varit att komma tillbaka men sedan har jag känt att det får ta den tid det tar. Jag har först och främst fokuserat på att bli hel igen och sedan ta det därifrån, säger Zabibu, som fyller 23 år i maj.

Hon har tränat med Team TG sedan januari och nu är hon redo för spel. Hon gjorde debut med ett inhopp i slutminuterna mot Bromölla den gångna helgen och att hon valde att fortsätta karriären i just Team TG är ingen slump. Tränaren Jonas Wikström har haft ett gott öga till Zabibu ända sedan han såg henne spela för första gången 2015.
– Jag såg henne i en division I-match i Härnösand och redan då utmärkte hon sig med sin snabbhet och teknik. Att våra vägar nu möts igen tycker jag är jätteskoj, säger Jonas.
Zabibu kände själv att hon ville stanna i Umeå men att hon ville byta klubb. Hon tog kontakt med Team TG före jul och nu är kontraktet påskrivet och klart.

– Det känns kul. Truppen är bra och det är underbara spelare. Det finns grejer vi måste finslipa på men jag tror och hoppas vi kan komma så högt upp som möjligt i tabellen, sedan handlar det först och främst om att börja plocka lite poäng, säger Zabibu vars egen målsättning är:
– Att bidra med det jag vet att jag kan och att göra mål.

Jonas Wikström ser fram emot att få in Zabibu Nduwimana i truppen.

– Hon är snabb, har en bra förstatouch, ett bra tillslag och är giftig i boxen. Hon kan användas både som forward och yttermittfältare i vårt spelsystem. Hon har just kommit tillbaka så vi får kommer att matcha in henne försiktigt, men hon kommer absolut få speltid för hon kommer att bidra, säger han.