I tisdags var vi på plats i Stockholm på upptaktsträffen för Division I. Här kommer en rapport av dagen. 

Dagen inleddes med en föreläsning av förbundskaptenen för pojkar-00. Därefter väntade lunch innan det var dags för den obligatoriska tränarbilden som ni kan se ovan. Överallt snackades det fotboll på lunchen och för André Ghanbaris del blev det också ett kärt återseende då han träffade på en gammal lagkompis från Åtvidabergstiden i form av Pontus Karlsson (numera tränare i ”Åtvid”).

Efter lunchen så startades den klassiska utfrågningen där tränarna gick upp två och två och grillades med lite sköna frågor.

Tor Arne Fredheims Västerås tippades etta eller tvåa av i stort sett alla.

– Det favorittrycket ska vi väl ha med våra supportrar i ryggen och förra årets tredjeplats. Vi hör väl hemma i toppen. Jag kom in sent i december när truppen redan var satt men det känns som vi har fått in många vinnarskallar. Det märks på stan att det är höga förväntningar, säger Fredheim samtidigt som han lägger över trycket på den andra stora favoriten – Syrianska FC.

– De är enligt mig betydligt starkare än oss på papperet. Sedan har vi Akropolis som hade en otroligt stark höst. De kommer också att vara med där uppe, sa Fredheim.

Västerås åker i premiären upp till Skellefteå FF som tränas av den förre UFC-spelaren Dan Burlin. Ett Skellefeå FF som åkt ut direkt i de två tidigare sejourerna i division I år 2009 och 2014.

– Nu har vi lite mer av allt tycker jag. Vi tycker att vi har en bra grund att stå på från fjolåret och vi ska fortsätta jobba på vår spelidé och utvecklas under året. Jag tror att vi kommer vara en nagel i ögat på många lag, säger Burlin.

Därefter var det dags för Umeå FC-tränaren André Jeglertz att göra entré på scenen.

– Vi slutade femma och gjorde en väldigt bra vår och en mindre bra höst. Vi har nu haft en omsättning på 10 spelare ut och 10 spelare in men det känns som vi fått in bra spelare som passar bra in i vårt spel. Femma räcker inte utifrån det vi vill och nu hoppas jag vi kan vara ännu mer vägvinnande under hela året, säger Jeglertz.

Allra sist ut blev vår egen tränare och sportchef André Ghanbari. 

– Jag har ett bra material att jobba med. Vi har värvat friskt och fått in en del duktiga spelare från Allsvenskan och Allfinskan, så det är rätt meriterande spelare vi fått in, säger han och fortsatte svara på frågan om nyförvärvet Juuso Laitinen.

– En riktig urfinne. Han ser ut som en hård mittback, skägg, tatueringar och har två rottweilers på 50 kg, sa Ghanbari vilket ledde till spridda skratt runt om i lokalen.

– Vi kan vinna matcher nu utan att riktigt ha kommit igång med allting. Vi vet att vi växer och hösten brukar oftast vara väldigt starkt för oss. Men vi har lärt oss vinna matcher utan att ha fått ihop helheten, och det är en styrka för oss, fortsatte Ghanbari.

Hela upptaktsträffen går att se i efterhand på ettanplay.se.

Nu är det endast 11 matcher kvar till seriepremiären mot Akropolis.