Thoren logotyp

Det är nu tredje året i rad som vi, ThorenGruppen, under SM-finalerna delar ut vårt pris till två unga lovande spelare på tjej- respektive killsidan. Priset heter ThorenGruppen Trophy -Youth player of the Year, och har snabbt vuxit till att bli ett eftertraktat pris att erhålla. Precis som tidigare år så är det inte talangen enbart som kommer vara det avgörande utan också vilket mod spelaren har haft för att staka ut sin egen väg, vilken kraft spelaren har för att genomföra det och vilken passion spelaren har till det han/hon älskar mest – innebandyn.

De flesta av er känner säkert till ThorenGruppen, innebandylaget. Det är dock bara en liten del av allt. Företaget ThorenGruppen är ett Sveriges största utvecklings- och utbildningsföretag med över 1000 medarbetare och verksamhet över hela Sverige. Vi har tagit tillvara på tusentals ungdomars yrkestalanger och hjälpt dem att nå sitt drömyrke men vi har också ställt krav på dem. Vi kan hjälpa till med förutsättningar och coacha dig men det är du som individ som måste göra jobbet. För så är det ju i det verkliga livet. Oavsett om vi pratar om en utbildning, yrke eller idrott. Du kan ha en talang (alla har det på något vis), du kan få bra förutsättningar (här kan det säkerligen variera) men oavsett det så måste du som individ ta ditt ansvar och göra arbetet. För annars kommer du inte lyckas. Eller som Sam Ewing sa: ”Hard work spotlights the character of people: some turn up their sleeves, some turn up their noses, and some don’t turn up at all.”

För oss är det självklart att satsa på ungdomar, utveckling och framtidens sport innebandyn. Som jag skrev förra året: Innebandyn är fartfylld, rolig och underhållande – både att spela och se på. Det är såklart viktiga beståndsdelar men vår idrott har också mycket man kan förvänta sig av en modern idrott. Innebandyn är jämställd, den är lättillgänglig och vi har många utövare i Sverige. Inte minst ungdomar. Med andra ord framtiden.

Talangutveckling och träning. I mitt tycke är inte innebandyn tillräckligt seriös. Finns mycket att säga här men jag nöjer mig en betraktelse. Jag var och såg SM-semifinalen mellan IKSU och Rönnby häromveckan. I pausunderhållningen uppträdde ett gäng 7-åriga gymnaster. Det var en underhållande show men det var inte det jag la på minnet dagen efter utan det var vad deras tränare sa. ”De här tjejerna tränar 8h i veckan + tävlingar och shower”. Här har vi alltså ett gäng 7-åringar som alltså tränar betydligt mer än vad dubbelt så gamla innebandyspelare gör. Handen på hjärtat hur många av Sveriges licensierade innebandyspelare lägger minst 8h i veckan på träning i sin sport? Visst det går inte att jämföra idrotter rakt av men ändå. Vill man bli bäst så måste man träna. Och vi tränar alldeles för lite i Sverige – oavsett nivå. I mitt tycke läggs det redan från unga år alldeles för lite tid på förberedelser och träning. Som vi bygger grunden i tidiga år kommer toppen som seniorer senare att prestera och uppfattas. Därmed blir det också vad varumärket innebandy står för.

Nu ska vi dock premiera två spelare som gått sin egen väg och har lyckats. På lördag får ni svaret.

Get in the Zone. Globen nästa!

 

Joakim Ekblom
Marknads- & kommunikationschef ThorenGruppen AB